Prototípusgyártás

3D LÉZERSZINTERES ELJÁRÁS

A lézeres szinterezés folyamatában egy lézer felmelegíti a kiinduló por alapanyagot, és felolvasztásával a részecskék egymás közötti összetartását hozza létre. A lézersugarat egy szkenner vezeti, és eközben lokálisan felolvasztja a porrészecskéket. A lézernek az ekkor becsatolt energiája éppen akkora, hogy a porrészecskéket szelektíven szinterezi illetve összeolvasztja egymással. A pornak egy vékony rétege (tipikusan 0,2-0,3 mm) így átvezetésre kerül szilárd struktúrába. Miután megszilárdult a szerkezeti elem első keresztmetszete, a szerkezeti platformot egy rétegvastagsággal lesüllyesztik, új port visznek fel rá és megszilárdítják a következő réteget; ez a folyamat ismétlődik újra és újra, amíg el nem készül a darab.

A precíziós öntészetben a legelterjedtebb a lézerrel szinterezett polisztirol alkalmazása, amely megfelelő körülmények között és követve az előírt technológiát, jól kiégethető. Elsősorban komplex felületek, geometriák nyomtatásához alkalmazható.

A nyers polisztirol felülete még nem olyan finom, mint a precíziós öntészetben használt viasz modelleké, ezért utómunkálatokkal kell tökéletesíteni a nyomtatott munkadarabokat. Ez két speciális folyadékba való bemártással illetve kézi szerszámmal történő munkával jár. Az így kapott 3D nyomtatott PS modellek már közel elérik azt a felületi minőséget, mint a viasz daraboké.

A polisztirol minták nyomtatása utána a gyártás a hagyományos precíziós öntés technológiai lépéseivel folytatódik (bokrosítás, héjképzés, öntés, tisztítás, megmunkálás, mérés). A gyártási idő további csökkentése érdekében a MAGYARMET egy egyedi, saját know-how alapján fejlesztett gyorsszárító-géppel végzi a kerámiabokrok szárítását, amely lehetővé teszi a páratartalom, a hőmérséklet és a légsebesség folyamatos ellenőrzését. A speciális berendezésnek köszönhetően a forma akár egy napon belül elkészül.

A MAGYARMET komplett szolgáltatást kínál. Saját precíziós megmunkáló műhelyünkben, mérnökeink által tervezett egyedi eszközökkel és a legjobb minőségű gépekkel és szerszámokkal beépítésre kész alkatrészt gyártunk a vevő igényei szerint.

Sokrétű lehetőségek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy egy újonnan kifejlesztett termék geometriai, funkcionális vagy műszaki prototípusait megkapjuk generatív gyártási eljárásokkal. A pontossággal, az anyagtulajdonságokkal, a tételnagysággal, a felületi minőséggel szemben támasztott követelmények és a komplexitás függvényében minden tervezett prototípus alkatrész esetében a legalkalmasabb műveleti láncot kell kiválasztani. Ennek a folyamatláncnak a végigfutása, kezdve a CAD-modelltől, a generatív gyártási eljáráson valamint a gyártástechnológiai lépéseken keresztül, a végátvételig meghatározó a siker szempontjából, hogy a beépítésre kész öntvények hozzájáruljanak a fejlesztési idők csökkentéséhez.

Alapanyag: polisztirol por

Rétegvastagság: 0,15 mm

Befoglaló méret: 360 x 360 x 670 mm

Nyomtatási idő: 1-2 nap

Elérhető anyagminőségek: gyengén és erősen ötvözött acélok (korrózió- és hőálló), kopásálló ötvözetek, nikkel- és kobalt-bázisú acélok, bronz, alumínium ötvözetek

Vállalt szállítási határidő: terméktől, darabszámtól függ; átlagosan nyers öntvényekre 2 hét, megmunkált öntvényekre 3 hét