Prototípusgyártás

FORMÁBA ÖNTJÜK A MŰVÉSZETET

A különböző fémből készült szobrok és műalkotások már évszázadok óta a világ művészetének kivételes alkotásai közé tartoznak. A viaszkiolvasztásos precíziós öntés rendkívül pontos gyártástechnológia, amellyel a legbonyolultabb és legaprólékosabb formák is önthetőek. Ezt kihasználva a MAGYARMET kivételes esetben, egyedi egyeztetés alapján vállal megrendeléseket szobrászművészektől nemesacél és bronz alkotások öntésére.

 

Tony Cragg

A Németországban élő neves brit szobrászművész, Tony Cragg számára az elmúlt években több szobrot is készítettünk. Munkásságát számos művészeti díjjal ismerték el, többek között a rangos Turner-díjjal. Elmondhatja magáról, hogy számtalan híres nemzetközi kiállításon vett részt és állította ki szobrait. 1988-ban a 42. Velencei Biennálén Nagy-Britanniát képviselte műveivel, 1996-ban a párizsi Centre Pompidou-ban mutatta be szobrait. 2008-ban a művész elnyerte a „Praemium Impariale” kitüntetést, amelyet Tokióban a japán császári családtól vehetett át. Ezt a díjat ma a művészet Nobel-díjának tartják.

A művész az 1980-as években kezdett el különböző fém alapanyagokból dolgozni. Saját állítása szerint szobrai “válaszok a mesterséges világra”, amelyekben összekapcsolódik a természet és civilizáció. Szívesen dolgozik fával és kővel, azonban gyakran használja a műanyagok különböző típusait is gondolatainak megjelenítésére. Az utóbbi időben Tony Cragg egyre gyakrabban igényli művészetének megvalósítását sokszor 9-10 méter magas nemesacél szobrokból, kiváltva a műanyagot.

A MAGYARMET Magyarországon elsőként vezette be a fémöntvények rapid prototípusgyártását. Az additív technológiára épülő folyamat által — mely ötvözi  a több évtizedes öntészeti múltat a modern 3D nyomtatás csúcstechnológiájával — egy nem várt új piaci szegmens vált elérhetővé: a műalkotások, szobrok egy speciális prémium piaca.

Egy szobor tervezése során mindig a művésztől kapott rajz illetve CAD modell munkáival indul a folyamat. A kész modellen lefuttatunk egy dermedés szimulációs szoftvert, amellyel az öntésre jellemző különböző faktorokat határozzuk meg. Ezután az SLS (selective laser sintering) 3D nyomtatási eljárással elkészítjük a szobor elemeit egy kimondottan a precíziós öntészet számára kifejlesztett, speciális polisztirol alapanyagból. A polisztirol minták nyomtatása után a gyártás a hagyományos precíziós öntés technológiai lépéseivel folytatódik (bokrosítás, héjképzés, öntés, tisztítás), majd összehegesztve, tükörpolírozott állapotban kerülnek kiszállításra a művészekhez.

 

Elmgreen & Dragset: Watching

A tükörpolírozott nemesacél úszómester szobor a New York-i Chelsea Art Tower teraszáról kémleli a Hudson folyót.

Angyal szobor bronzból

David Zink-Yi három méter magas acél pálmafái

A perui születésű kortárs művész, David Zink-Yi jelenleg Berlinben él és dolgozik. Műveiben a kollektív és az egyéni identitás kapcsolatát keresi.